Hírek

Egyéb hírek - 2022. február 9, szerda

Milliárdos kutatóközpont a meddőségi kezelések hatékonyságának javításáért

A Pécsi Tudományegyetemen 2,8 milliárd forintos állami támogatásból most megnyíló Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontban arra keresik a megoldást, miként lehet javítani a meddőségi kezelések hatékonyságán. Bár hazánkban 2021-ben javult a gyerekvállalási kedv, a Központi Statisztikai Hivatal szerint a halálesetek száma 1949 óta nem volt ilyen magas, és folyamatosan csökken az ország népessége.

A hvg.hu arról ír, hogy a különböző pénzügyi ösztönzők mellett a kormány öt próbálkozásig ingyenessé tette a 45 év alatti nők számára a lombikkezeléseket, majd tavaly nyáron egy sokkal vitatottabb intézkedéssel úgy döntött, hogy 2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon a gyermekre vágyó párok.

Óvatos becslések szerint Magyarországon a párok 15 százaléka nem éri el a célját. Ez jelenleg 100-150 ezer párt jelent, egyúttal 300 ezerrel kevesebb gyermeket. A meddőség hátterében körülbelül ugyanolyan arányban találnak a nő és a férfi oldalán jelentkező okokat.

„Az, hogy „csak” 15 százalék a gyermeknemzésre biológiai okból képtelen párok száma, és nem magasabb, arra utal, hogy már ma is sok mindenre képes e területen az orvostudomány. Ugyanakkor lehetne ez az arány még kisebb” – nyilatkozta korábban a Magyar Tudományos Akadémia honlapján megjelent interjúban Kovács L. Gábor akadémikus, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium projektvezetője.

Az orvostudomány már régóta kutatja a meddőség okait, de mivel ezek rendkívül összetettek, egy-egy konkrét esetben nem mindig egyértelműen állapítható meg, hogy mi lehet a probléma. A meddőséget okozhatja az édesanya kora, a petesejtek minősége, genetikai és immunológiai okok, de természetesen a férfi nemzőképessége is. Kovács L. Gábor arra is rámutatott, hogy sokszor olyan szervek működnek hibásan, amelyről első hallásra nem is gondolnánk, hogy szerepet játszanak a szaporodásban, ilyen például a pajzsmirigy. Emellett előfordulhat lelki eredetű meddőség is, amihez viszont az érintettek a legritkább esetben kapnak pszichológiai segítséget.

A Pécsi Tudományegyetem nemrég jelentette be, hogy a következő egy évben mintegy 2,8 milliárd forintos állami támogatásból létesül Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont és alakítanak ki családbarát szülészetet a klinikán, amely egyébként Baranyában az egyetlen intézmény, ahol elérhető az asszisztált reprodukció.

„Az egyetemi kézben lévő központokra jobban jellemző, hogy kutatói és oktatói tevékenységet is folytatnak a meddőségi kezelések mellett. Országos viszonylatban viszonylag kicsinek számítunk, 600 körüli ciklusunk van egy évben, de a kutatóközpont ennek a lehetőségét is kibővíti körülbelül a duplájára” – mondta a hvg.hu-nak Várnagy Ákos, a PTE Klinikai Központ Meddőségi Központjának szakmai vezetője. A központ azonban emellett egészen új lehetőségeket is teremt majd arra, hogy a reprodukciós beavatkozások hatásfokát növeljék, vagyis elérjék, hogy az eddigieknél is több pár járjon sikerrel.

Várnagy Ákos rámutatott, hogy azért érik el ugyanazt az eredményt évek óta, mert egyre idősebb párok érkeznek hozzájuk, akiknek sajnos rosszabb a prognózisuk, hiszen 40 év felett a nőknél jelentősen csökken a megtermékenyülés esélye, de az idővel ugyanígy romlik a férfiak spermaképe is. Az új kutatóközpontnak éppen azért az lenne a célja, hogy az asszisztált reprodukciós kezelések még nagyobb hatásfokkal működhessenek. Így nemcsak több vágyott gyermek születhetne meg, de a pároknak is kevesebbszer kellene részt venniük a kezeléseken, és több idő jutna mások ellátására is.

Fotó:

Univpecs.com

Forrás:

hvg.hu

Hírarchívum