Hírek

Intézeti hírek - 2021. június 25, péntek

Tájékoztató előre bárkódozott vérvételi csövek bevezetéséről

Kedves Kollégák, kedves Beküldők!

Mint arról már bizonyára értesültek, az egyetem által használt vérvételi csőtípusok hamarosan lecserélésre kerülnek. Ezt egyrészt az LMI kezdeményezte azért, hogy a preanalítikai hibák száma csökkenjen, másrészt lezajlott egy KEF közbeszerzés, amelyet egy új beszállító (Greiner) nyert el. Az alábbiakban szeretnénk Önöket tájékoztatni a várható változásokról:

A csövek gyárilag bárkódozottak az alábbi ábrán látható módon. Kézzel ráírt azonosítóként a kevesebb szabad hely miatt a beteg TAJ számát és monogramját kérjük feltüntetni:   

 

-              Július 5-én indul élesben a rendszer – azaz ettől a naptól az egyetemi raktárból csak az új csöveket lehet rendelni. Ha ezen időpontnál korábban elfogy a régi cső, akkor automatikusan az új csöveket kapják. Az egyes klinikákon még raktáron lévő régi csöveket július 5-e után is fel lehet használni!

-              A még meglévő csöveket és a nem csövekben érkező mintákat (pl. fecskendő) egyelőre a megszokott módon a régi vonalkódos matricákkal jelöljék. Az előre bárkódozott új csövekre nem kell ragasztani semmit.

-              Előre feladott kérések esetén, ha a mintavétel az adott csővel nem sikeres, a kérést újra fel kell adni a sikeresen levett cső vonalkódjával, VAGY a sikeresen levett mintavételi csővel együtt a Medsolban eredetileg feladott csövet is el lehet küldeni a laborba (a két cső összetartozását egyértelműen jelölni kell, pl. 1 közös borítékba tenni).

-              Javasolt minden klinikának beszerezni vonalkód-olvasókat, ha nincs minden osztályon! Vonalkód-olvasó hiányában, a kézzel beírt azonosító tévesztésre ad lehetőséget, mely azzal járhat, hogy a laboratórium a nem azonosítható mintából nem tudja a kért vizsgálatokat elvégezni! 

-              A jelenleg is használatban lévő vonalkód-olvasók beállításában – amennyiben problémát észlelnek az új típusú csöveknél – az informatikai help-desk tud segíteni.

-              Egyféle süllyedéses cső lesz, ezekben el lehet küldeni a mintákat a laborba, vagy az osztályokon helyben elvégezni a vizsgálatot. Utóbbi esetben a csövekkel kompatibilis állványok szükségesek, ezeket a raktár igénylőn keresztül lehet igényelni.

Köszönettel,

Dr. Nagy Tamás

intézetigazgató helyettes

PTE LMI

Hírarchívum