Hírek

KK hírek - 2020. április 2, csütörtök

Érsebész a legjobbak közül

Dr. Menyhei Gábort a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Forrásunk: Dunántúli Napló - 2020-04-02

Évente 1600 műtétjük van, amelynek a tizede amputálást jelent

PÉCS Egy friss szakmai felmérés szerint területén az országban a top 3-ban található dr. Menyhei Gábor, a PTE Érsebészeti Klinikájának igazgatója. A szakembert tudományos, klinikai és oktatói munkájáért március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

– Hogy értékeli az elismerést?

– Nagy megtiszteltetés, pozitív visszajelzés, mely motivációt jelent további munkámban. Hálás köszönet jár meghatározó hatású tanáraimnak és munkámat segítő kollégáimnak.

– Mondhatjuk, hogy a betegei tükröt mutatnak a társadalom egészségügyi állapotáról?

– Sajnos az érproblémák népbetegségnek számítanak. Az erek állapota például megmutatja, hová vezet a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód. Óriási vihart kavart, amikor kimutattuk, hogy a magyarországi amputációk száma az európai átlagnál jóval magasabb. Évente mintegy 160 amputációt végzünk, ami igen magas szám.

– Mitől ilyen magas: többet tud az orvostudomány vagy romlott az egészségügyi helyzet?

– Sajnos nem csökkent az elmúlt 40 év során a perifériás verőérbetegek száma. Javult a helyzet a dohányzás terén, ám sokkal több lett a cukorbeteg. – A magyar orvosok top 100-as listáján az érsebészek között a második helyen van. – Nagy elismerésnek érzem, de egy gyógyító orvos számára a szakmai sikereknél fontosabb a betegek visszajelzése.

– Mire a legbüszkébb a munkájából?

– Hogy másfél évtizede létrehoztuk itthon az Érsebészeti Regisztert, így Kelet-Európából egyedüliként csatlakozni tudtunk a nyugati rendszerhez. Ez számos tudományos eredményt hozott és sokat javított ellátásunk minőségén.

– Hálás vagy hálátlan helyzet, hogy az érsebészeti műtét gyakran életmentő beavatkozás?

– Inkább nagy kihívás és felelősség. Mindig a tudásunk legjavát kell nyújtani és kellő alázatra van szükség, mert időnként a sikertelenséggel is meg kell bírkózni.

– Miként lazít műtétek után?

– Rendszeresen sportolok: fiatalon versenyszerűen atletizáltam, ma teniszezem, síelek, vitorlázom és a legújabb szerelmem az országúti kerékpározás. Emellett szeretek jazzt és komolyzenét hallgatni.

Dr. Menyhei Gábor gyógyít és oktat.

Hírarchívum