Hírek

KK hírek - 2020. március 18, szerda

Stroke-felismerés: a radiológus és az MI összhangja

A stroke-gyanús betegek CT-vizsgálatát egy brit fejlesztésű mesterséges intelligencia megoldás értékeli pár pillanat alatt.

A Pécsi Diagnosztikai Központ által 2019 őszén felkarolt együttműködésben a régió kórházainak sürgősségi osztályaira beszállított stroke-gyanús betegek CT-vizsgálatát egy brit fejlesztésű mesterséges intelligencia megoldás értékeli pár pillanat alatt és segít abban, hogy a stroke-gyanús beteg az állapotának legjobban megfelelő kezelésben részesüljön. Nem egyszerű azonban olyan együttműködést kialakítani a régió partner intézményeivel, amelyben a mesterséges intelligencia számára feldolgozható, egységes CT-vizsgálatokat készítenek a CT-laborok..

Ebben szereztek – a legtöbb beteget vizsgálva és értékelve – igazán jelentős tapasztalatokat a korábbi Radiológiai Klinika, februártól a Nukleáris Medicina Intézettel való egyesülés kapcsán már PTE Orvosi Képalkotó Klinika munkatársai. Ezt osztotta meg Szukits Sándor doktor úr az együttműködő kórházakkal, miközben a CT vizsgálati protokolljaikat is úgy állította be, hogy azok alkalmasak legyenek a mesterséges intelligencia szigorú előírásainak megfelelni.

A beállítások során a CT-specialista radiológus ügyelt arra is, hogy a lehető legcsekélyebb sugárdózis mellett a legjobb képminőség segítse a radiológusokat az értékelésben, és a végső véleményt megfogalmazó neurointervenciós szakembereket a döntésben - olvasható a központ Facebook oldalán.

Forrás:

Hírarchívum