Hírek

KK hírek - 2020. január 23, csütörtök

Ébren volt a beteg az agyműtét alatt...

Kelet-Közép Európában először, a világon ötödikként végeztek el egy szuperműtétet a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikáján gy Parkinson-kóros betegnek. Most azt is elmondták lapunknak, miért is volt forradalmi ez a műtét.

A Parkinson-kór előrehaladott stádiumának kezelésére szolgáló mélyagyi stimuláció már 20 éve elérhető Magyarországon is, de a tegnapi eljárással lehetővé vált, hogy az agyi elektromos aktivitást egyidejűleg észleljék és rögzítsék az orvosok, ennek alapján pedig személyre szabottan, a legoptimálisabb módon kezeljék a beteget. A mélyagyi stimuláció egy olyan idegsebészeti beavatkozás, melynek során egy vékony szigetelt kábelt, elektródot ültetnek mélyen fekvő agyi területekre. Az elektród vékony kábellel kapcsolódik a mellkas bőre alá ültetett ritmusszabályozóhoz, a pacemakerhez.

Ez a készülék elektromos impulzusokat küld a mozgást szabályozó agyi központokhoz, és ezek stimulációja enyhíti a beteg tüneteit. Mint a is beszámolt róla , a beültetett új eszköz világszerte csupán január 16. óta érhető el, a magyar beteg a világon ötödikként kaphatta meg. Az eszköz újdonsága, hogy segítségével az orvosok valós időben juthatnak adatokhoz az agy aktuális működéséről, annak változásáról, és így következtetéseket vonhatnak le a kezelés hatékonyságát illetően. Erre korábban nem volt lehetőség.

„Reményeink szerint az így nyert adatok forradalmasítják a mélyagyi stimulációs eszközöket, azok programozását, és ezáltal a betegek részére személyre szabott kezelést fognak tudni biztosítani„ – tájékoztatta a -ot a Szegedi Tudományegyetem. A beteg egy idős férfi, aki hétfőn feküdt be a klinikára. A többórás műtét közben végig ébren volt, utána viszont hamar elaludt.

„A nap másik újdonsága az volt, hogy az októberben átadott hibrid műtőben először végeztek mélyagyi stimulációs műtétet olyan rendszerrel és CT-képalkotással, amely lényegesen lerövidíti a műtét időtartamát, és a beavatkozás az ébren lévő beteg számára is könnyebben elviselhető” – tették hozzá. A Parkinson-kór legismertebb tüneteit enyhíti a mélyagyi stimulációs eszköz: a túlmozgások kevesebb ideig tartanak és kevésbé zavarók, a gyógyszerek dózisa csökkenthető , a fájdalom is csökken, javul az életminőség. A műtét után három-hat hónap szükséges az optimális terápia beállításához.

A Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján a világon az elsők között kezdték alkalmazni a terápiát 2011 elején epilepsziára.

forrás:

Hírarchívum