Hírek

Egyéb hírek - 2019. december 3, kedd

Mikor érdemes először felkeresni a nőgyógyászt? - interjú dr. Nagy Bernadett szülész-nőgyógyásszal

A felmérések és orvosi tapasztalatok alapján egyre korábban kezdődik a fiataloknál a szexuális aktivitás, azonban sokszor nincsenek rá kellőképpen felkészülve.

Hogy ebből ne lehessen nem kívánt terhesség vagy valamilyen durva betegség, jobb megelőzni a bajt. A Pécsi Hírek ezzel kapcsolatban készített interjút dr. Nagy Bernadettel, a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szülész-nőgyógyászával, aki elmondta, hogy a felmérések szerint a 16 éves lányok körülbelül 60 százaléka már nem szűz. A fiatalkorúak szexuális kapcsolatára jellemző, hogy gyakran nem tervezett időben történik, emiatt nem is védekeznek, vagy egyszerűen nincs is megfelelő információjuk a számukra optimális védekezési módszerről. Hozzátette: minél korábban lesz egy fiatal szexuálisan aktív, annál több nehézséggel kell szembenéznie, ugyanis a testi érettség nem jelent lelki érettséget is.

A pécsi régióból a fiatalok a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának gyermeknőgyógyászati szakrendelésén kérhetnek segítséget minden hétköznap, előzetes bejelentkezést követően. Az első látogatás időpontja összefügghet azzal, ha a nemi érésben késést tapasztalnak, vagy ha a menstruáció 15 éves korig nem jelentkezik, netán görcsös vagy rendszertelen. Ha teljesen egészséges, panaszmentes lányról van szó, akkor a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott a gyermeknőgyógyászt először megkeresni.

Forrás:

Pécsi Hírek

Hírarchívum