Hírek

KK hírek - 2019. november 29, péntek

Az altatásról írt mesekönyvet két pécsi orvos

Az országban nem az első ez a kiadvány, azonban a pécsi klinikán nem volt korábban ilyen...

Bizony, egy-egy műtét előtt még felnőttként is sok negatív gondolat suhanhat át az agyunkon: sokan kifejezetten félnek az altatástól; akár átestek már korábban rajta, akár nem. Ugyanígy vannak ezzel természetesen a gyerekek is, megijednek az orvosoktól, az ismeretlen műszerektől és helyzettől. Ennek, az operációk előtti szorongásnak az enyhítésére két pécsi altatóorvos nem mindennapi módszert talált ki: a gyermekklinikán a kicsik számára könnyen érthető, általuk írt mesekönyvet ajándékoznak minden családnak, amelyben lépésről lépésre ismertetik az altatás folyamatát. 

A Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány támogatásával megjelent Álomgyár a kórházban című kiadvány csupán néhány oldalas ugyan; de abszolút részletesen, játékos és gyermekek számára érthető formában – a kis Panni történetén keresztül – meséli el az altatást megelőző és az azt követő történéseket, méghozzá mindezt szuper rajzokkal illusztrálva. A könyv szerzői dr. Kövesi Tamás és dr. Benkovics Barbara, a Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Gyermekaneszteziológiai Tanszékének altatóorvosai saját elmondásuk szerint már jó

ideje gondolkodtak a hiánypótló kiadványon. Idén szeptemberben végül meg is jelent a mesekönyv, amelyet azóta ingyenesen kap kézhez minden műtét előtt álló gyermek családja az operáció előtt. “…a búvármaszkból olyan varázslevegő jön, amitől a mackók és a gyerekek is szépen elalszanak.” – Sem a gyermekek, sem pedig a szülők nincsenek igazából tisztában azzal, hogy mi is a műtéteknél szükséges altatás. Nem tudják hogyan zajlik, mennyire kell tőle félni. Ösztönösen tartanak a dologtól, mi pedig ennek a félelemnek az ellensúlyozására hoztuk létre a kiadványt. Egyébként sok külföldi országban, sőt néhol Magyarországon is bevett szokás kisfilmekkel, könyvekkel elmagyarázni a kicsiknek, hogy mi fog történni velük; kicsit felkészíteni őket és a szüleiket – magyarázta Kövesi Tamás, hozzátéve, úgy tudja, a pécsi klinikán ez az első ilyen jellegű könyv. Kiemelte azt is, hogy a szülők továbbra is kapnak hivatalos tájékoztató dokumentumot, a mesekönyv csak egy plusz, a gyerekek számára is érthető segítség.

A két pécsi altatóorvos idén nyáron kezdett Halas Zelda illusztrátorral a köteten dolgozni Benkovics Barbara lapunknak elmondta, a könyv arról szól, hogy Panni nevű főhőse három vele egykorú – még műtét előtt álló – gyermekkel találkozik, akiknek elmeséli saját operációjának történetét az előtte történő betegvizsgálattól a hazaengedéséig. – A történet a mi agyszüleményünk, melyhez találtunk egy olyan grafikushölgyet, aki remekül tudta ábrázolni az elképzeléseinket.

Természetesen nem egy szépirodalmi műre kell gondolni, de arra reményeink szerint jó, hogy a gyerekek megtudják, mi vár majd rájuk, előre megismerik az orvosi eszközöket és a műtő hangulatáról és légköréről is kialakíthatnak egy előzetes képet – fejtette ki az aneszteziológus. Elmondta, a szülők és a gyerekek eddigi reakciói nagyon pozitívak voltak, sokat oldott az egyébként feszült műtét előtti légkörön, sőt kevesebb kérdés merült fel a hatására az altatással kapcsolatban. Hozzátette, a mesét ismerő gyerekek a könyv alapján már sokszor tudták, milyen lépésekre számítsanak a műtőbe vezető úton. “Képzeljétek, olyan mélyen aludtam, hogy észre sem vettem, mikor vége lett a műtétemnek.” Eller-Tárnoki Nikolett kisfiát nemrég műtötték, az anyuka és a kis Márk pedig az operáció előtt részletesen tanulmányozta a kórházban kapott könyvecskét. Véleményét szívesen megosztotta velünk: “A két és fél éves kisfiam jelenleg falja a meséket. Amikor az altatást megelőző vizsgálaton voltunk, már több gyerkőc kezében láttuk a kis mesefüzetet, és én nagyon örültem neki, hogy ilyet kapunk. A vizsgálat után egyből elkezdtük lapozgatni, majd kielemeztük, hogy ez fog vele is történni. Hétvégén párszor emlegettük a történetben leírt varázslevegőt, meg a műtétet. Aztán mikor mentünk a kórházba, vittük a füzetet is, az álmodós részt még nézegettük reggel, sőt, vittünk egy plüssállatot mi is, azonosulva a kis mesével, ahol a főszereplő kislány is magával vitte a maciját. Jeleztük, hogy a történetből kiindulva a fiam és az állatkája is ketten mennek a műtőbe, ennek pedig semmi akadálya nem volt, mindenki nagyon kedves volt. Szerencsére Márk és a plüssállat műtéte is sikeres volt, a mese által pedig fel tudott készülni az ismeretlen helyzetre, ami a műtőben várta.”

forrás: https://www.pecsma.hu/top/segitseg-szuloknek-es-gyerekeknek-az-altatasrol-irt-mesekonyvet-ket-pecsi-orvos/

Hírarchívum