Hírek

KK hírek - 2019. október 14, hétfő

Az anesztézia világnapja alkalmából a kulisszák mögé engedik a lakosságot a PTE altatóorvosai

„Álomutazás” címmel a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Pécs város lakosságának nyílt napot szervez október 20-án 9 és 15 óra között.

A nap során az intézet orvosainak és asszisztenseinek munkáját szeretnék bemutatni, úgy, ahogy amúgy nem láthatják a betegek, látogatók. Az altatás leginkább a háttérben zajlik, mégis nélkülözhetetlen a műtétek elvégzéséhez. Az intézet munkatársai biztosítják a műtét során a betegeknek az érzéstelenséget, a fájdalommentességet. A műtét előtt, az altatás előtti vizsgálattal a betegek számos paraméterét áttekintve szinte szűrőként működnek az itt dolgozó szakemberek: nagyon sok esetben vesznek észre olyan kórképeket, melyek további terápiát igényelnek.

Az a cél, hogy a műtét körüli időszakban minden a legbiztonságosabb legyen. A nap során olyan kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők, melyek gyakran elhangzanak, vagy legalábbis felmerülnek a betegekben: „biztosan felébredek-e majd?”, „biztosan nem érzek-e semmit?”.

A napot szándékosan időzítik az Anesztézia világnapja utáni vasárnapra, hogy a munkájukat bemutassák. A program során rövid előadáson lehet részt venni, amit egy bemutatóval kötnek egybe, az eszközöket közelebbről is megismerhetik a résztvevők, sőt, lehetőség nyílik egy műtő megtekintésére is.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A reggeli első csoportba gyermekek és szüleik jelentkezését várjuk, míg a későbbi időpontra a 14 éven felüliekét. Regisztrálni a kk.pte.hu/alomutazas-regisztracio oldalon lehet október 16-tól.

Hírarchívum