Hírek

KK hírek - 2019. április 4, csütörtök

Csodákra képesek a bohócdoktorok

Április elsején ünnepelte 15 éves működését a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján a Piros Orr Bohócdoktor Alapítvány

Nagy lépés volt, amikor megkezdtük az együttműködést Pécsen is – mondta a rendezvényen Rékay Ágnes, az alapítvány ügyvezető igazgatója. – A helyi projektnek hála, a városban közel 45 ezer gyermek kórházi tartózkodását tették vidámabbá a bohócdoktorok.

Kiss Andrea, vagyis Dr. Rumli és Hollósi Orsolya, azaz Dr. Topánka a kezdetekkor csatlakozott az alapítványhoz, és azóta is lelkes tagjai a pécsi bohócdoktorcsapatnak, ami mára öt főre bővült. Hetente háromszor látogatják a gyermekklinikát. Hollósi Orsolya visszaemlékezett a kezdetekre.

– Az egyetemi színházban játszottam színészként, ott hallottunk arról Kiss Andrea kolléganőmmel együtt, hogy indul a program. Nagyon megfogott a munka hangulata, lendülete. Akkor nem gondoltam, hogy 15 év múlva itt fogok állni, de most azt mondom, egyhamar még nem tervezem befejezni. Ez a hivatás nekem nagyon sokat jelent.

Idén lehetőség adódik a program bővítésére: az alapítvány várja a jelentkezőket az új bohócdoktor-pozíciókra Pécsen is. Az önéletrajzokat április 15-ig lehet leadni a piroska.torok@pirosorr.hu e-mail-címen. Az állás betöltéséhez követelmény valamilyen előadóművészi, színpadi tapasztalat, gyakorlat.

Az alapítvány rendszeresen hirdet meg különböző adománygyűjtő kampányokat. Több híresség, sportoló és művész viselt már piros orrot, hogy ezzel is kimutassa, mennyire fontosnak tartja a Piros Orr Bohócdoktorok munkáját. Idén pécsi támogatóval is bővült a csapatuk, a többszörös paralimpiai világ- és Európa-bajnok Sors Tamás úszóval.

– Néhány hete kaptam a felkérést és nagyon örültem neki. Ismerem a programot, többször hallottam a bohócdoktorokról. A gyerekek különösen közel állnak a szívemhez, édesanyám pedig ápolónő a gyerekkórházban, így kötelességemnek is érzem, hogy támogassam az alapítványt. Hiszek benne, hogy a nevetés és jókedv, amit a bohócdoktorok bevisznek a kórházakba, sokat segít a gyerekeken és a családtagjaikon.

A hasonló jellegű erkölcsi és anyagi hozzájárulások különösen fontosak, mert a rendszeres viziteket, a munkát az alapítvány csupán a befolyt adományokból tudja honorálni. A program az intézményeknek nem jár költségekkel, azonban fontos része lett kórházakban zajló gyógyításnak.

– A lélekgyógyításban rendkívül fontos szerepük van a bohócdoktorainknak, visszahozzák a gyermeki létet. Az eddigi együttműködés igazán gyümölcsöző volt és reméljük, ez így is folytatódik – árulta el Tényiné Csábi Györgyi klinikaigazgató-helyettes.

– Mi most találkoztunk először a bohócdoktorokkal – nyilatkozta a napi vizitről egy édesanya, Pupás Dóra. – Fantasztikus figurák, nagy mosolyt csalnak a gyermekek arcára. Elfelejtik egy kis időre, hogy betegek és nincsenek otthon. A vizitek hatalmas élményt jelentenek a gyerekeknek, de még nekünk, szülőknek is.

(forrás: bama.hu fotó bama.hu / Laufer László)

Hírarchívum