Hírek

KK hírek - 2019. március 25, hétfő

Endometriózis világnap

2019. március 27-én

Tíz éve még ritka kórképnek gondolták, mára krónikus népbetegségként tekintenek rá a nőgyógyászok. Az endometriózis csaknem 80 millió nő mindennapjait, szexuális életét keseríti meg világszerte. Magyarországon minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett, a meddő nők negyven százaléka pedig a betegség miatt képtelen teherbe esni. 

Ijesztő, de a 15-45 év közötti magyar nők 10 százaléka, vagyis minden tizedik nő érintett az endometriózisban, a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van, a meddő nők negyven százaléka a betegség miatt képtelen teherbe esni. 

Idén márciusban is csatlakozunk az Endometriózis Világnaphoz, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség tüneteire, a megelőzésre, a kezelésre és az endometriózissal küzdők támogatására. A március 30-i budapesti, egész napos rendezvény mellett március hónapban az alapítvány idén is több nagyvárosban szervez rendezvényeket a világnaphoz kapcsolódóan.

Pécsett a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán lesznek előadások március 27-én 17 órától. Az előadások mindegyikén neves szakértők osztják meg gondolataikat a tünetekről és a diagnózisról, a termékenység javításának lehetőségeiről, és elmondják, miként lehetséges a betegség mellett egészséges szociális és szexuális életet élni.

A pécsi rendezvény facebook oldala : https://www.facebook.com/events/351169279058199

Hírarchívum