Hírek

KK hírek - 2019. március 12, kedd

Új, rendkívül modern lélegeztetőgépeket szerzett be a PTE Klinikai Központ

Közel százmillió forint értékben szerzett be a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet tizenhat korszerű lélegeztetőgépet, melyek jelentősen növelik a betegbiztonságot.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet 16 ágyon lát el súlyos, intenzív ellátást és folyamatos lélegeztetést igénylő betegeket. Az osztály ágykihasználtsága folyamatosan a maximumot súrolja, különösen influenzás és tüdőgyulladásos időszakokban.

Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának elnöke elmondta: „A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának lehetősége nyílt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt konszolidációs program keretében többek között betegbiztonság növelését támogató eszközökre pályázni, így új lélegeztetőgépek beszerzése valósulhatott meg. A közel százmillió forint értékben beszerzett gépek minőségük és tudásszintjük révén a következő tíz évben meghatározó szerepet látnak el a súlyos állapotú, lélegeztetést és intenzív osztályos ellátást igénylő betegek gyógyításában.” – hangsúlyozta az elnök.

Számos orvosszakmai előnye van az ultramodern lélegeztetőgépeknek, melyeket Bogár Lajos professzor, a PTE Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója részletezett: „Az eszközök gyorsíthatják a betegek gépi lélegeztetésről való leszoktatását, könnyítik a betegek együttműködését a mesterséges lélegeztetéssel, támogatják a beteg saját légzését, és egyszerű kezelhetőségüknek köszönhetően a mindennapi gyakorlatban és vészhelyzetben is hatékonyan segítik a kezelőorvosok és nővérek munkáját. A korszerű berendezések használata nagyban növeli továbbá a betegbiztonságot, ezáltal rövidítheti az intenzív osztályon töltött napok számát a betegek számára.” – tájékoztatott a professzor.

Az információs technológiai fejlődés az orvostudományban is nagy szerepet játszik, így elengedhetetlen, hogy a modern gépek képesek legyenek arra, hogy minden mért és beállított paraméterüket automatikusan küldjék az egyetem egészségügyi és betegkommunikációs informatikai rendszereibe. Az új eszközök révén már ez is megvalósul.

(forras: pte.hu)

Hírarchívum