Klinikai Központ - Koronavírus információk

Hírek

Laboratóriumi fázisban a magyar koronavakcina

2020. július 21, kedd

 

Közel száz védőoltásjelölt készül világszerte a koronavírus ellen

Szinte a világ összes virológusa megállás nélkül azon dolgozik, hogy elő lehessen állítani az új típusú koronavírus elleni oltóanyagot. Számos biztató eredmény van.

MEGOLDÁS Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem rendelkezik a legmagasabb virológiai felszereltségű laboratóriummal, így nem véletlen, hogy itt működik a Virológiai Nemzeti Laboratórium, ahol a magyar kutatók a vakcinát fejlesztik.

– A Cebina nevű osztrák vállalattal közösen egy nagyon komplex, harmadik generációs vakcina fejlesztésébe kezdtünk.

Egy jól meghatározott vakcinát készítünk, melynek a pontos terve már megvan, sőt a laboratóriumi első lépések már folyamatban vannak – mondta el a Borsnak Jakab Ferenc virológus, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. Jakab professzor azt is elárulta, hogy ha minden a terv szerint halad, jövő évben a klinikai vizsgálatokat megelőző fázisban tarthat az osztrák–magyar vakcinafejlesztés. A világban közel száz vakcinafejlesztési projekt fut, melyek közül több mint húsz a klinikai tesztek fázisában tart.

KA: Hazánkban a Pécsi Tudományegyetemen van a legkorszerűbb virológiai labor, ezért itt állt fel a Virológiai Nemzeti Laboratórium.

Forrás: Bors - 2020-07-21